Laatste update: 30 mei 2018
Online portfolio van
Hannah Vernooij
Emailadres   www.hannahvernooij.nl   Uitgebreide CV
 
Informatie
Home
Uitgebreide CV
Bureau Redactie
 
Vacatures Journalistiek
Advertenties Journalistiek
Privacy-beleid
Werkervaring
2012 Freelance journalist en tekstschrijver
Vanaf september 2012 werk ik als freelancer via mijn eigen bedrijf Bureau Redactie. Ik schrijf onder andere artikelen voor het Leidsch Dagblad en Alphen.cc, de regionale kranten van Leiden en Alphen a/d Rijn (waarbij Alphen cc in 2014 is opgegaan in het Leidsch Dagblad). Ook heb ik een opdracht gedaan voor de Leidse Stijl, de jaarkrant over cultuur en kennis in Leiden.
 
 
2010 - 2012 Journalist bij Leidsch Dagblad
Tijdens mijn werkervaringsplek bij HDC Media werk in vanaf september 2009 tot en met augustus 2012 bij het Leidsch Dagblad, de regionale krant van Leiden en omstreken.

Een aantal artikelen dat ik heb geschreven voor het Leidsch Dagblad:
- 'Jani lag lekker diep te slapen in de kast''
- 'Zelfs schrijvers van een soap verzinnen dit niet'
- Vier jongens plegen overval op woning aan Leiderdorpse Brugwacht
- Zoeterwoudse garagehouder begint zorgboerderij
- Aftrap Glazen Huis: 'Leiden zegt: jûh, we kennen het'
- Armin van Buuren en Jochem Myjer: 'Leiden is klein, maar onverwinnelijk'
- De zingende kok bakt nu empanadas
- Erwtensoeptest: 'Die van oma is niet te overtreffen'
 
 
okt. 2010 -
aug. 2011
Journalist bij alphen.cc
Tijdens mijn werkervaringplek bij HDC Media heb ik van oktober 2009 tot en met augustus 2010 gewerkt bij alphen.cc, tot 2014 de regionale krant van Alphen aan den Rijn.

Een aantal artikelen dat ik heb geschreven voor alphen.cc:
- Huisartsen niet goed bereikbaar
- Autostoelen jatten 'hot' in Alphen
- Mazloum Youssef houdt zich sterk (schietpartij Alphen)
- 'Hij was een echte regelaar' (schietpartij Alphen)
- Bewoner Cor Slagt peinst er niet over mee te praten over de Máximabrug
- Alphense buurtjes: 'Ons 's Molenaarsbrug' (serie van zes artikelen)
 
 
2010 Stage als bureauredacteur NOS Journaal op 3
Begin 2010 heb ik stage gelopen bij de NOS. Hier nam ik deel aan de redactiewerkzaamheden, zoals het bedenken en voorbereiden van reportages, het houden van voorgesprekken, het zoeken naar beeldmateriaal en het monteren van nieuwsitems.

Een aantal reportages waaraan ik heb meegewerkt voor het NOS Journaal op 3:
- Hulporganisaties in Nederland op weg naar Haiti (13 januari 2010).
- Spoedcursus voor nieuwe gemeenteraadsleden (25 februari 2010)
- Stiekem naar binnen bij het boekenbal (9 maart 2010)
- 'Lipdub' nieuwe trend op universiteiten (12 maart 2010)
- Twee keer geel is rood (2 april 2010)
- Op safari met je lomo! (9 april 2010)
- Geen Untergang-filmpjes meer op YouTube (22 april 2010)
 
 
2008 - 2010 Webmaster Onderwijsportaal.nl / Universiteit.nl
De websites Onderwijsportaal.nl en Universiteit.nl bieden uitgebreide informatie over het onderwijs. Mijn taak is om pagina’ binnen deze websites aan te maken en te verzorgen. Tot de portal behoren ook websites die directe toegang bieden tot de vacaturesites van scholen, gemeenten en instellingen in de zorgsector (zie: Vacature-gezocht.nl). Zo kunnen mensen gemakkelijk op zoek naar een baan in hun eigen omgeving.
 
 
2007 - 2008 Bureauredacteur Quadia Web TV
Ervaring in freelance bureauredactioneel werk heb ik opgedaan bij het bedrijf Quadia Web TV. Dit bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het maken van concepten en videoproducties voor bedrijven. De programma’s worden via het internet uitgezonden. Mijn werk bestond uit het voorbereiden van onderwerpen, houden van voorgesprekken, regelen van afspraken voor verslaggevers en het bedenken van beelden voor de items.
 
 
2004 - 2005 Stage als bureauredacteur Twee Vandaag
Tijdens mij specialisatie TV-journalistiek bij de School voor Jouranlistiek heb ik stage gelopen bij het actualiteitenprogramma Twee Vandaag (inmiddels omgezet naar EenVandaag).
Items waaraan ik heb meegewerkt, zijn o.a.:
- Hongerwinter zestig jaar geleden
- Irakese verkiezingen.
 
 
2003 Stage als verslaggever bij de Haagsche Courant
Daarnaast heb ik stage gelopen bij de regionale krant de Haagsche Courant. Hier heb ik op drie plekken een kijkje in de keuken mogen nemen, namelijk op de redacties in Zoetermeer en Delft en de kunstredactie in Rijswijk.

Een aantal artikelen dat ik heb geschreven voor de Haagsche Courant:
- 'Straks moet ik met de Sprinter, dat vind ik toch wel vervelend'
- Een vrolijke show voor oorlogskinderen
- Haagse hoboist op weg naar de top
- In de ban van Harry Potter
- Nu kunnen mensen ook zelf bewegen
- Met kruiwagen vol handtekeningen naar Binnenhof
 
 
Opleiding Geschiedenis
  Tijdens mijn studie Geschiedenis (2005 - 2010), aan de Universiteit Leiden, heb ik in mijn bachelor vooral vakken gevolgd gericht op Algemene geschiedenis en Sociale geschiedenis. Zo ben ik o.a. meer te weten gekomen over Latijns-Amerika en Zuidoost Azië. Daarnaast richtte ik mij op het anti-semitisme, migratiegeschiedenis en de opkomst van steden in Europa. Tijdens mijn master ben ik mij gaan specialiseren in Amerikanistiek, en in het bijzonder de internationale betrekkingen van de VS.

Voor mijn bachelorscriptie heb ik onderzoek gedaan in het ANRI, het nationaal archief van Indonesië. Ik ben de geschiedenis gaan bestuderen en heb mij in het bijzonder gericht op het interneringskamp Boven-Digoel op het eiland Nieuw Guinea. Voor mijn masterscriptie heb ik de studie van American History gekoppeld aan mijn studie naar Nieuw Guinea door een scriptie te schrijven over ‘the West New Guinea conflict in perspective of the Cold War’ en de gevolgen daarvan voor de relatie tussen de VS en Nederland.

Tijdens de opleiding geschiedenis heb ik mij ook ingezet voor het historisch tijdschrift Leidschrift. Dit gebeurde zowel in de functie van redacteur als van redactiesecretaris.
Bij Leidschrift heb ik intensief meegewerkt aan een drietal nummers:
- ‘Ten Oorlog! Europese oorlogen, 1789-1919’
- ‘Dynamiek en stagnatie in de Republiek. Vroegmoderne overlevingsstrategieën’
- ‘Rusland en Europa. Westerse invloeden op Rusland’
 
 
Opleiding Journalistiek
  Van 2001 tot en met 2005 heb ik Journalistiek gestudeerd aan de School voor Journa-listiek in Utrecht. Tijdens deze opleiding heb ik de fijne kneepjes van het vak geleerd met vakken zoals ‘Interview’, ‘Deadline’, ‘Basiscursus Fotografie’ en ‘Research’.  In mijn derde jaar kon ik alle opgedane kennis in de praktijk brengen, door stage te gaan lopen bij de Haagsche Courant (2003). Voor deze krant was in werkzaam op de redacties: Zoetermeer (regionaal nieuws), Kunst en Delft (regionaal nieuws).

Tijdens mijn studie ben ik mij gaan specialiseren in het medium televisie. Als onderdeel van deze specialisatie liep ik stage bij het actualiteiten­programma TweeVandaag (2004-2005). Daar heb ik meegewerkt aan verschillende items. Mijn taken waren o.a.: het bedenken van onderwerpen, het volledig voorbereiden van items, het spotten van beelden, het mee op reportage gaan en het uitvoeren van werkzaamheden op de buitenland-redactie. Deze ervaringen waren de aanleiding om geschiedenis te gaan studeren.
 
 
Studiereizen
  Tijdens mijn twee studies heb ik een aantal mooie reizen mogen maken. Zo ben ik voor het vak Verre Reis (Journalistiek) drie weken in Argentinië geweest. Met studenten en docenten bezochten we het rumoerige Buenos Aires, het magische noorden en de toeristische Iguaza watervallen. In de Argentijnse hoofdstad hebben we gesproken met Nederlandse journalisten, medewerkers van de Argentijnse regering en een ‘dwaze moeder’. Ook stonden we bij het ziekenhuis waar op dat moment Maradonna op sterven lag.

Tijdens mijn studie geschiedenis heb ik 3 maanden in Indonesië gezeten. Ik heb hier onderzoek gedaan voor mijn BA scriptie. Samen met 5 medestudenten zat ik doordeweeks in het Nationaal Archief in Jakarta in 19de – 20ste eeuwse Nederlandse documenten te speuren, terwijl we in het weekend mooie tripjes maakten naar steden als Bandung, Bogor en Yogyakarta. Ook hebben we een fantastische reis gemaakt naar Bali en de Gili Islands. Een ander hoogtepunt was ons bezoek aan het opgebaarde lichaam van oud-president Suharto. Lees hier alles erover in mijn reisverslag.

In juni 2008 heb ik deelgenomen aan een reis naar Israël. Het CiJO (CIDI Jongeren Organisatie) organiseerde deze reis om de jongerenorganisaties van de politieke partijen inzicht te geven in het ingewikkelde conflict tussen Israel en Palestina. We hebben mensen van beide ‘kanten’ gesproken: Israëlische politieke partijen, de mensenrechten-organisatie B’tselem, de Palestijnse gouverneur van Bethlehem en met een Palestijnse man die zijn broer had verloren en een Israëlische man die zijn zoon had verloren, maar die samen in een organisatie streden voor vrede.
 
 
Terug naar het begin / Sitemap
Copyright © 2009 Hannah Vernooij
Registratienummer KvK Kennemerland: 27362353
Webmaster: Hannah Vernooij
Leveringsvoorwaarden: zie Leveringsvoorwaarden 
 
Hannah Vernooij
Foto Hannah Vernooij
(13 juli 1984)
In het kort
2010-2012
Redacteur Leidsch Dagblad
Redacteur Alphen CC
 
2009-2010
MA American History
NOS Journaal op 3
Bureau Redactie
Onderwijsportaal
 
2005-2008
BA Geschiedenis
Quadia Web TV
Onderwijsportaal
Leidschrift
 
2001-2005
BA Journalisitiek
Twee Vandaag
Haagsche Courant